Mrożenie jest najpopularniejszym sposobem przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Codzienne funkcjonowanie bez lodówki i zamrażarki byłoby zdecydowanie utrudnione. Ponadto proces mrożenia umożliwia zachowanie świeżości i wartości pokarmowych produktów, a także pozwala ograniczyć ilość wyjść do sklepów. Posiada bardzo wiele zalet. Wadą zamrażania jest natomiast czas oczekiwania na rozmrożenie. Szczególnie, kiedy czas nagli. Przedstawiamy jak można skrócić ten proces i jak szybko rozmrozić mięso.
Jak można najlepiej rozmrozić mięso?
W procesie rozmrażania najważniejszy jest czas. Z jednej strony chcemy to zrobić jak najszybciej, z drugiej natomiast czym wolniej tym lepiej dla mięsa. Szybkie skoki temperatury sprawiają, że bakterie o wiele sprawniej się namnażają. Najlepiej rozmrażanie mięsa zachodzi w lodówce na górnej półce, gdzie temperatura jest najwyższa. W praktyce wystarczy wyciągnąć dany kawałek mięsa z zamrażarki, włożyć go do miski, a następnie przełożyć do lodówki. Ten proces trwa długo ze względu na małą różnicę temperatur. Przykładowo, 500 gram mięsa rozmrozi się w trakcie nocy, jednak duży kawał może rozmrażać się nawet przez 48 godzin.
Specjaliści odradzają odmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej. Jest to szybsze niż w lodówce, jednak nadal trwa kilka godzin. W konsekwencji zewnętrzne części mogą zacząć się psuć, kiedy środek nadal będzie pozostawał zamrożony.
Jak szybko rozmrozić mięso?
Jednym z najbardziej bezpiecznych sposobów na szybkie rozmrażanie mięsa jest umieszczenie go w misce z zimną wodą. Woda powinna być wymienienia co ok. 30 minut aż do momentu, gdy mięso będzie rozmrożone. Ostateczna długość procesu jest zależna od wielkości porcji i rodzaju. Mięso bez kości o masie 0,5 kg rozmrozi się w przeciągu 2 godzin, czyli wystarczy mu czterokrotne zmienienie wody.
Istotne jest, aby uniemożliwić bezpośredni kontakt mięsa z wodą w obawie przed utratą smaku. Wystarczy kawałek mięsa umieścić w woreczku strunowym i wypuścić z niego powietrze przed zamknięciem. Tak przygotowane i zabezpieczone mięso należy dopiero włożyć do wody.
Rozmrażanie mięsa mielonego
Mięso mielone powinno być szczególnie chronione przed kontaktem z wodą podczas rozmrażania. Zawsze powinno znajdować się w szczelnym woreczku, ponieważ późniejsze osuszenie go papierowym ręcznikiem będzie karygodnym błędem.
Rekomendowane jest odpowiednie przygotowanie mięsa mielonego do szybkiego rozmrażania. Wystarczy rozkładać je na płasko w woreczku strunowym, a przed ostatecznym usunięciem powietrza dodatkowo je równomiernie spłaszczyć. Centymetrowej grubości mięso rozmrozi się szybciej niż kulka o średnicy 10 cm.
Czy mięso można rozmrozić w mikrofalówce?
We współczesnych mikrofalówkach występuje funkcja rozmrażania, która chętnie wykorzystywana jest do rozmrażania mięsa. Długie rozmrażanie mięsa sprawia, że zaczyna się ono podgrzewać na zewnętrznych częściach i staje się twarde, kiedy środek pozostaje zimny. To idealne warunki do namnażania się bakterii. Z technicznego punktu widzenia, rozmrażanie mięsa w mikrofalówce jest dobrym pomysłem, jeżeli odbywa się bezpośrednio przed jego docelową obróbką cieplną.
Zanim uruchomiony zostanie program rozmrażania, należy wyjąć mięso z worka i przełożyć je do pojemnika, który można stosować w mikrofalówce. Można całość przykryć, ale nie szczelnie. Ewentualnie można zastosować także głęboki talerz.
Rozmrażanie mięsa w piekarniku
Awaryjną metodą na szybkie rozmrażanie mięsa jest umieszczenie go w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 50ºC. Mięso powinno być włożone do rękawa do pieczenia lub szczelnie owinięte folią aluminiową. Po upływie 15 minut należy kontrolować stan mięsa.