Jajecznica to z pewnością jedna z najpopularniejszych potraw na śniadanie, ale także kolacje. Danie to zapewnia nam odpowiednią ilość energii do działania, a przy tym jest dosyć zdrowe. Najczęściej przygotowuje się ją z 3 jajek. Osoby na diecie, czy też te dbające o spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, mogą zastanawiać się ile kalorii ma jajecznica z 3 jajek?
Ile kalorii ma jajecznica z 3 jajek- co wpływa na jej kaloryczność?
Jajecznica jest z pewnością pożywną potrawą. Jej kaloryczność zależy od użytych składników. Warto bowiem pamiętać, że często dodaje się do niej nie tylko tłuszcz, ale także warzywa czy mięso. To ile kalorii ma jajecznica z 3 jajek zależy od rozmiaru, jak i rodzaju użytych jaj. Średniej wielkości jajko dostarcza nam ok. 70 kcal. Warto pamiętać, że jajka sprzedawane są w rozmiarach od S do XL.
- jajka S- poniżej 53 g,
- jajka M- od 53 g do 63 g,
- jajka L- od 63 g do 73 g,
- jajka XL- od 73 g.
Nie bez znaczenia jest także sam sposób przygotowania potrawy. Tradycyjna jajecznica na maśle ma więcej kalorii od potrawy przygotowanej bez grama tłuszczu (na patelni nieprzywierającej). Sięgnięcie po masło, słoninę czy olej podnosi kaloryczność tego śniadania. Kaloryczność jajecznicy z 3 jaj zależy także od dodatków, które uzupełniają to danie. Często wzbogaca się ją o cebulę, pomidory, szczypiorek, boczek, szynkę czy kiełbasę. Szczególnie boczek podwyższa znacząco kaloryczność tego dania.
Ile kalorii ma jajecznica z trzech jajek bez tłuszczu?
Najlżejsza i niskokaloryczna jest jajecznica z 3 jaj bez tłuszczu i dodatków. To dobra opcja zwłaszcza dla osób dbających o swoją linię czy będących na diecie redukcyjnej. Aby jednak przygotować takie śniadanie, należy zainwestować w specjalną patelnię z powłoką nieprzywierającą. Najpierw rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej jedną łyżkę wody. Jajka roztrzepujemy widelcem i wylewamy na powierzchnię patelni. Czekamy aż masa się zetnie i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Tego rodzaju jajecznica ma tylko ok. 240 kcal. Co ważne, można ją urozmaicić świeżymi ziołami. Dodatek w postaci szczypiorku podnosi jej kaloryczność tylko o 2 kalorie. Jeśli nie chcemy używać żadnego tłuszczu, ale zależy nam na urozmaiceniu smaku jajecznicy, dobrym wyborem będzie dodanie mleka. Wystarczy, że na każde jajko dodamy 1 łyżkę mleka. W tym wypadku taka jajecznica dostarczy naszemu organizmowi ok. 255 kcal. Licząc, że użyjemy mleka 2%, którego łyżka ma 5 kcal.
Ile kalorii ma jajecznica z 3 jaj smażona na tłuszczu?
Wiele osób uważa, że najsmaczniejsza jajecznica to ta smażona tradycyjnie na tłuszczu. Jej kaloryczność będzie zależała w dużej mierze od użytego tłuszczu do smażenia:
- łyżka smalcu dostarcza 108 kcal,
- łyżka oleju rzepakowego- 88 kcal,
- łyżka masła 80%- ok. 86 kcal.
Zakładając, że do przyrządzenia jajecznicy z 3 jaj wykorzystamy płaską łyżeczkę danego tłuszczu, kaloryczność potrawy wyniesie:
- jajecznica z trzech jaj na smalcu- ok. 348 kcal,
- jajecznica z trzech jaj na oleju- ok. 328 kcal,
- jajecznica z trzech jaj na maśle- ok. 326 kcal.
Jaka jest kaloryczność jajecznicy z 3 jaj z dodatkami?
Jajecznica może być spożywana w wersji solo, jednak doskonale pasuje do niej cała masa dodatków. Potrawę tą urozmaicają pomidory, szczypiorek, cebula, kiełbasa, a czasem także ser czy wędzony łosoś. Warto pamiętać jednak, że dodanie 30 g boczku zwiększa jej kaloryczność aż o ok. 100 kcal. Aby danie nie było zbyt ciężkie, warto sięgnąć po szpinak czy pomidory, które dostarczą nam cennych witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o wartość kaloryczną poszczególnych dodatków to:
- 1 plaster łososia- 85 kcal,
- 1 plaster bekonu- 43 kcal
- 1 mała kiełbasa śląska- 214 kcal,
- 1 pomidor- 17 kcal,
- 1 średnia cebula- 40 kcal.
Jajecznica to sycące i pyszne dania, po które z pewnością warto sięgać. Jak widać, jej kaloryczność może być różna, w zależności od użytych do jej przygotowania składników.