Nie od dziś wiadomo, że picie ciepłych napojów może nam znacznie pomóc. Nie mówimy oczywiście o piciu kawy, ale o magicznym napoju, który każdego dnia trafia na nasze stoły. Jest to herbata, którą pijemy na miliony sposobów – owocowa, czarna, zielona, czerwona oraz z różnymi dodatkami. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się herbacie z imbirem i tym, co ją charakteryzuje. Po więcej szczegółów zachęcamy was do przeczytania naszego tekstu.
Herbatka z imbirem to nasz naturalny przyjaciel w walce z problemami zdrowotnymi!
Okres jesieni i zimy to czas, w którym łatwo o złapanie drobnoustrojów. Nie ma zatem wielkich problemów, żeby zarazić się wirusami i trafić na kilka dni do łóżka bądź też czuć się niekomfortowo. Dlatego też to od nas zależy, jak będziemy się w tym czasie prowadzić. Choć oczywistym jest, że trzeba dbać o rozsądny i ciepły ubiór, to jednak „naturalny doping” nie jest niczym złym, a nawet bardzo pożądanym. Herbata z imbirem to tanie remedium na wirusy krążące w powietrzu. Zaznaczamy jednak, że jej walory nie dotyczą tylko właściwości prozdrowotnych, ale również jest to napój bardzo pyszny. Imbir ma w sobie wiele składników mineralnych, które są dla naszego organizmu zbawienne. Są to: wapń, fosfor, potas czy żelazo, a ponadto imbir działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkrztuśnie i oczyszcza organizm.
Herbatka z imbirem to wręcz idealny napój na zimne jesienne i zimowe dni. Dzięki niej wzmacniamy nasz organizm i poprawiamy jego odporność. Ukrwienie i dotlenienie komórek to zasługa picia herbaty z imbirem. Regularne spożywanie herbaty sprawia, że z naszego organizmu usuwają się żółć z dwunastnicy, poprawia wydzielanie śliny i pomaga wygrać ze wzdęciami, więc jest to produkt dla osób, które mają problemy z żołądkiem. Nie każdy jednak wie, że herbatka z imbirem to doskonały sprzymierzeniem w walce z problemami stawów; posiada właściwości przeciwzapalne.
Picie herbaty z imbirem to doskonały sposób dla osób z problemami z cholesterolem. Chroni serce i usuwa zakrzepy z krwi, które przecież mogą być przyczyną udarów i zawałów serca. Jak więc widzimy, to napój, który ma masę właściwości korzystnych dla naszego organizmu i regularne jego picie z pewnością będzie dla nas pozytywne i odczujemy to dość szybko, nie tylko zimą i jesienią.
Jak zrobić idealną herbatę z imbirem?
To wcale nie jest taka prosta sprawa. Zacznijmy od tego, że picie samego imbiru ze względu na jego intensywny smak nie musi być pyszne i można imbir łączyć w postaci herbaty wraz z goździkami, cytryną czy też miodem. Bardzo ważne jest to, aby zawsze w swojej kuchni mieć świeży korzeń imbiru. Na szczęście jest on łatwo dostępny, więc nie trzeba się głowić, że go nie dostaniemy. Imbir możemy miażdżyć w moździerzu i dodawać go bezpośrednio bądź też krojenie plasterków sprawi, że nasza herbatka będzie przepyszna. Niewielka ilość wrzątku wraz z torebką herbaty mogą sprawić, że nasz świeżo przygotowany napój będzie idealny dla nas i gości.
W zależności od tego, jak bardzo lubimy imbir, możemy dać go trochę więcej, a jeżeli nie mamy takich preferencji, to jego ilość może być mniejsza. Zapewne wielu z was zapyta, czy herbata z imbirem jest dla każdego i tutaj odpowiemy, że nie. Przede wszystkim nie powinny takiego naparu pić osoby poniżej 12 miesiąca życia, jak również osoby cierpiące na refluks czy wrzody żołądka. Imbir podnosi ciśnienie, więc tutaj trzeba być czujnym, co specjalnie dedykujemy osobom z nadciśnieniem tętniczym. Herbatę z imbirem można robić samemu, jak również kupić gotowy produkt, który pozwoli nam oszczędzić czas.