Borówka amerykańska: kcal, oraz właściwości
Borówka amerykańska, zwana jest również borówką wysoką. To owoc o słodkim smaku, niskiej kaloryczności i wielu właściwościach zdrowotnych. Idealna przekąska dla osób dbających o figurę. Jej pochodzenia wywodzi się z USA, ale uprawy spotykane są na całym świecie, w tym w Polsce.
Ile kcal ma borówka?
Średniej wielkości jedna borówka o wadze 2g ma około 1 kcal, natomiast 100 gram borówek jest równe 62 kcal. Kalorie owocu, pochodzą w 4% z białka, 88% z węglowodanów i 8% z tłuszczy. Ilość kalorii w jednej borówce, porównywana jest do zawartości pół łyżeczki cukru.
Właściowości lecznicze borówki
Borówka amerykańska ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest stawiana w gronie owoców, po które warto często sięgać. Jej właściwości to:
- pomoc w poprawie pamięci
- zmniejszenie ryzyka nadciśnienia
- zapobieganie nowotworom
- zapobieganie marskości wątroby
- wspomaganie pracy oczu
- ma działanie przeciwbakteryjne
- usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów
- wspomaganie układu pokarmowego
Wartości odżywcze w 100 gramach owocu.
- Wartość energetyczna- 62 kcal
- Białko ogółem – 0.74 g
- Tłuszcz – 0.33 g
- Węglowodany-14,49 g-zawartość cukrów prostych 9.96 g
- Błonnik-2,4 g
- Witamina C-9,7 mg
- Tiamina – 0.037 mg
- Ryboflawina – 0.0416 mg
- Niacyna – 0.418 mg
- Witamina B6 – 0.052 mg
- Kwas foliowy- 6 µg
- Witamina A – 54 IU
- Witamina E – 0.57 mg
- Witamina K – 19.3 µg
- Wapń – 6 mg
- Żelazo – 0.28 mg
- Magnez- 6 mg
- Fosfor – 12 mg
- Potas – 77 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk – 0.16 mg
Bogactwo minerałów, witamin i dodatkowe źródło węglowodanów.
Borówka to dobre źródło witaminy K, miedzi, a także węglowodanów, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zdecydowanie mozna zaliczyć to do korzyści, jakie czerpiemy ze spożywania owocu.
Wpływ borówki na wagę i odchudzanie.
Borówka jest owocem niskokalorycznym,, więc to idealny wybór dla osób dbających o swą wagę. Jednak w porównaniu z innymi owocami ,to można znaleźć owoce o mniejszej, lub tak samej zawartości kcal. Będa to np:czereśnie, czerwone pomarańcze, klementynki lub truskawki.
Aby spalić kalorie borówki amerykańskiej należy:
- biegać bardzo szybko przez ok. 3 min
- pływać przez około 5 minut
- jeżdzić na rowerze przez około 5-7 minut
- chodzić przez 15 minut
Zastosowanie borówki w kuchni:
Borówki można stosować w formie mrożonej, lub świeżej po wcześniejszym umyciu i osuszeniu. Świetnie smakują zarówno surowe, jak i formie przetworzonej. Idealny dodatek do ciast, sałatek oraz jako dżemy i słodkie sosy.
Kiedy sezon na borówki, po czym poznać najlepszą jakość owocu? Przechowanie borówki.
Sezon na borówki zaczyna się w lipcu, właśnie wtedy jest idealny moment na ich kupno. Świeże borówki można poznać po intensywnie niebieskim kolorze i białym, kredowym nalocie. Owoce wilgotne, spleśniałe,lub podgnite należy pomijać. Przy kupnie mrożonej borówki, wyznacznikiem świeżości jest jej sypkość, Zbita w jedną masę borówka, oznacza że owoc był rozmrożony i ponownie zamrożony.
Borówki świeże idealnie smakują do 7 dni przechowywania w lodówce, zamrożone można przechowywać cały rok.
Podsumowując, owoc borówki amerykańskiej warto jest włączyć do swojej diety. To połączenie pysznego, słodkiego smaku z małą ilością kalorii , składnikami odżywczymi. Ale to także moc właściwości zdrowotnych i leczniczych. Wszystko to, czyni je doskonałą przękąską dodającą energii- ale nie wpływającą na wzrost masy ciała.
Owoce te, oprócz tego, że są niskokaloryczne, mają też niski indeks glikemiczny IG =53, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z insulinoodporością i cukrzycą.