Słodki, niskokaloryczny owoc – borówka amerykańska kcal

Borówka amerykańska: kcal, oraz właściwości

Borówka amerykańska, zwana jest również borówką wysoką. To owoc o słodkim smaku, niskiej kaloryczności i wielu właściwościach zdrowotnych. Idealna przekąska dla osób dbających o figurę. Jej pochodzenia wywodzi się z USA, ale uprawy spotykane są na całym świecie, w tym w Polsce.

Ile kcal ma borówka?

Średniej wielkości jedna borówka o wadze 2g ma około 1 kcal, natomiast 100 gram borówek jest równe 62 kcal. Kalorie owocu, pochodzą w  4% z białka, 88% z węglowodanów i 8% z tłuszczy. Ilość kalorii w jednej borówce, porównywana jest do zawartości pół łyżeczki cukru.

Właściowości lecznicze borówki

Borówka amerykańska ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest stawiana w gronie owoców, po które warto często sięgać. Jej właściwości to:

  • pomoc w poprawie pamięci
  • zmniejszenie ryzyka nadciśnienia
  • zapobieganie nowotworom
  • zapobieganie marskości wątroby
  • wspomaganie pracy oczu
  • ma działanie przeciwbakteryjne
  • usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów
  • wspomaganie układu pokarmowego

    Wartości odżywcze w 100 gramach owocu.

  • Wartość energetyczna- 62 kcal
  • Białko ogółem – 0.74 g
  • Tłuszcz – 0.33 g
  • Węglowodany-14,49 g-zawartość cukrów prostych 9.96 g
  • Błonnik-2,4 g
  • Witamina C-9,7 mg
  • Tiamina – 0.037 mg
  • Ryboflawina – 0.0416 mg
  • Niacyna – 0.418 mg
  • Witamina B6 – 0.052 mg
  • Kwas foliowy- 6 µg
  • Witamina A – 54 IU
  • Witamina E – 0.57 mg
  • Witamina K – 19.3 µg
  • Wapń – 6 mg
  • Żelazo – 0.28 mg
  • Magnez- 6 mg
  • Fosfor – 12 mg
  • Potas – 77 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk – 0.16 mg

Bogactwo minerałów, witamin i dodatkowe źródło węglowodanów.

Borówka to dobre źródło witaminy K, miedzi, a także węglowodanów, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety.  Zdecydowanie mozna zaliczyć to do korzyści, jakie czerpiemy ze spożywania owocu.

Wpływ borówki na wagę i odchudzanie.

Borówka jest owocem niskokalorycznym,, więc to idealny wybór dla osób dbających o swą wagę. Jednak w porównaniu z innymi owocami ,to można znaleźć owoce o mniejszej, lub tak samej zawartości kcal.  Będa to np:czereśnie, czerwone pomarańcze, klementynki lub truskawki.

Aby spalić kalorie borówki amerykańskiej należy:

  • biegać bardzo szybko przez ok. 3 min
  • pływać przez około 5 minut
  • jeżdzić na rowerze przez około 5-7 minut
  • chodzić przez 15 minut

Zastosowanie borówki w kuchni:

Borówki można stosować w formie mrożonej, lub świeżej po wcześniejszym umyciu i osuszeniu. Świetnie smakują zarówno surowe, jak i formie przetworzonej.  Idealny dodatek do ciast, sałatek oraz jako dżemy i słodkie sosy.

Kiedy sezon na borówki, po czym poznać najlepszą jakość owocu? Przechowanie borówki.

Sezon na borówki zaczyna się w lipcu,  właśnie wtedy jest idealny moment na ich kupno. Świeże borówki można poznać po intensywnie niebieskim kolorze i białym, kredowym nalocie. Owoce wilgotne, spleśniałe,lub podgnite należy pomijać. Przy kupnie mrożonej borówki, wyznacznikiem świeżości jest jej sypkość, Zbita w jedną masę borówka, oznacza że owoc był rozmrożony i ponownie zamrożony.

Borówki świeże idealnie smakują do 7 dni przechowywania w lodówce, zamrożone można przechowywać cały rok.

Podsumowując, owoc borówki amerykańskiej warto jest włączyć do swojej diety. To połączenie pysznego, słodkiego smaku z małą ilością kalorii , składnikami odżywczymi. Ale to także moc właściwości zdrowotnych i leczniczych. Wszystko to, czyni je doskonałą przękąską dodającą energii- ale nie wpływającą na wzrost masy ciała.

Owoce te, oprócz tego, że są niskokaloryczne, mają też niski indeks glikemiczny  IG =53, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z insulinoodporością i cukrzycą.